Hier staan alle links van FearlessFriday naar de verhalen/ervaringen over zwangerschap waarin taboes doorbroken worden (zoals genoemd op onze Facebookpagina)

 

Afbeeldingsresultaat voor we can do it

 

FearlessFriday

17 november 2017

Deze eerste FearlessFriday gaat over nieuwe mama Merel, de bevalling en de periode daarna. Zij voelde niet het gelukzalige gevoel tijdens het voeden van haar dochtertje Tess. Depressieve en sombere gevoelens kunnen na, maar ook tijdens de zwangerschap aanwezig zijn. Lees het hele artikel hier.

24 november 2017

Deze keer: Femke Sterken, actief blogger, wilde geen antidepressiva meer slikken toen ze zwanger wilde worden uit angst voor mogelijk negatieve gevolgen voor haar kindje. Lees haar aangrijpende verhaal op me-to-we via deze link.

Afbeeldingsresultaat voor femke sterken depressie

1 december 2017

Ook (internationale) beroemdheden kunnen te maken krijgen met het dilemma over het wel/niet doorslikken van antidepressiva tijdens hun zwangerschap. Bekende actrice Amanda Seyfried (o.a. bekend van de films Mamma Mia, Dear John en Les Misérables) vertelt er in dit artikel over. Ook is er via deze website een link naar de originele podcast te vinden. Lees het hele artikel hier.

8 december 2017

Het is opnieuw FearlessFriday! Een artikel uit het dagblad Trouw waarin Nathalie Kelderman, bestuurslid van de Depressievereniging, vertelt over zowel de goede als de moeilijke kanten van het herstel van een depressie. Herken je jezelf in haar verhaal of heb jij heel andere ervaringen? Lees het artikel hier.

15 december 2017

Blogger Marijke van Mamatothemax vertelt openhartig vanuit haar eigen ervaringen over taboes rondom antidepressiva en zwangerschap. Een indrukwekkend verhaal! Wij hopen dat de uiteindelijke resultaten van de Stop or Go studie kunnen helpen om in de toekomst meer duidelijkheid te bieden bij soort dilemma’s. Lees het hele artikel hier.

22 december 2017

Lynn Berger van de Correspondent schrijft dat de zwangerschap geen roze wolk is, maar dat er juist een (hormonale) oorlog heerst tussen moeder en kind. “Nu begrijp ik waar alienfilms vandaan komen, zei een vriendin over haar eigen zwangerschap – en ik kon alleen maar instemmend knikken”. Lees het hele artikel hier.

29 december 2017

Moeder Lotte hoort alleen verhalen van een mooie roze wolk ervaring tijdens de zwangerschap en in de periode erna, of juist van het tegenovergestelde (o.a. postnatale depressie). Zij stelt dat er veel vrouwen zijn zoals zij; (aanstaande) moeders die zich in het grijze gebied ertussen in bevinden. Lees haar hele verhaal hier.

mamaschrijft

5 januari 2018

Rosanne wilde altijd veel kinderen. Zij werd zwanger, maar het viel haar enorm tegen. En ze vindt het fijn om dit eindelijk eens toe te geven! Lees haar ervaringen hier.

handtekening rosie

12 januari 2018

Op deze FearlessFriday een artikel van nieuwswebsite nu.nl, waarin gesteld wordt dat 90% van de vrouwen niet helemaal eerlijk vertelt over de ook negatieve kanten van de zwangerschap. Vrouwen vinden vooral de eerste maanden zwaarder dan verwacht en nieuwe moeders hebben vooral veel slaapgebrek. Lees het hele artikel hier.

19 januari 2018

Anna is onze ster deze FearlessFriday! Zij schrijft namelijk open over haar ervaringen met antidepressiva, het hebben van een zwangerschapswens en de POP-poli (zoals die in veel ziekenhuizen in Nederland te vinden zijn. Lees Anna’s hele verhaal hier.

26 januari 2018

Sommige moeders hebben spijt van het krijgen van kinderen. “Spijt omdat de moederrol hun niet paste. Spijt omdat ze de beperkingen die het moederschap met zich meebracht, onverdraaglijk vonden. Spijt omdat ze het idee hadden dat sociale en culturele normen hen een weg op hadden geduwd die ze eigenlijk niet hadden willen bewandelen.” In deze FearlessFriday een column van Lynn Berger van de Correspondent over deze onderwerpen. Lees het hele artikel hier.

2 februari 2018

Chrissy Teigen (model en de vrouw van zanger John Legend) heeft te maken gehad met een postnatale depressie na de geboorte van haar dochter Luna. Zij schrijft eerlijk over deze moeilijk periode en daarom hebben wij voor Chrissy’s verhaal gekozen deze FearlessFriday. Lees het het artikel hier. Ook de volledige (Engelstalige) brief is hier te lezen.

9 februari 2018

Cynthia (34) heeft een relatie met Niels (39) en samen hebben zij een dochtertje van twee. ‘Tijdens mijn zwangerschap raakte ik depressief. De angst dat dit me nog een keer overkomt speelt zeker een rol in onze keuze voor een eventueel tweede kindje. Daar kan ik best verdrietig van worden.’ Cynthia is daarom de hoofdrolspeelster tijdens deze FearlessFriday. Lees haar hele verhaal hier.

16 februari 2018

Steeds meer (nieuwe) moeders en vaders voelen de culturele druk om ‘superouders’ te zijn. Ze moeten alles perfect kunnen; van het super gezond (én voedzaam én gevarieerd én leuk) koken tot het altijd meelevend zijn en het nooit uitvallen tegen de kinderen. Deze normen zijn onrealistisch, maar veel ouders voelen wel de druk om hieraan te voldoen. Een (Engelstalig) artikel met verschillende moeders aan het woord over de druk die zij ervaren om ‘super mama’ te zijn. Klik hier voor het artikel.

 

23 februari 2018

Sofie Peeters maakte een documentaire genaamd “The Road to Motherhood”. Er wordt vaak verteld over de roze wolk na een bevalling, maar voor Sofie verliep de bevalling helemaal niet zo goed. Ze had het gevoel dat de geboorte van haar dochter gemedicaliseerd en routineus verliep. In deze docu spreekt zij met 3 andere vrouwen die hetzelfde meemaakten. Kijk de hele (korte) docu hier.

2 maart 2018

Een eerlijk verhaal over wat zwanger zijn nu écht met je lichaam kan doen. Natuurlijk is dit bij iedereen anders, maar hierbij een eerlijk overzicht over de mogelijke gevolgen.

Wat zwanger zijn met je lichaam doet (best wel vies!)

9 maart 2018

“Kinderen krijgen was een grote wens, ook van mijn man. Samen maakten we de afweging dat mijn depressies deels nature en deels nurture waren. We geloofden dat we onze kinderen zo weerbaar mogelijk konden opvoeden. Tijdens mijn zwangerschap slikte ik antidepressiva”. Lees het hele verhaal van Cornelie Sprenger over haar depressies en het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap hier.

Afbeeldingsresultaat voor cornelie sprenger

16 maart 2018

Vera van Zelm is comedian en daarnaast presenteert, acteert en schrijft ze. Ze slikt daarnaast antidepressiva en is daar groot fan van. “En toen liet een tijd geleden mijn biologische klok van zich horen. Ineens was ik naar baby’s aan het staren, hoorde ik steeds vaker een stem in mijn hoofd die zei: “ik wil een baby” en ik kreeg de neiging vreemde baby’s mee naar huis te nemen. Kortom, ik wilde een kind. En mijn vriend wilde ook een kind. Dus wij gingen een kind maken. Tot dusver geen problemen!” Lees de ervaringen van Vera met antidepressiva en zwangerschap via deze link. Let wel: niet iedereen hoeft dezelfde (positieve) ervaringen met antidepressiva te hebben als Vera.

IMG_4797-5

23 maart 2018

Joyce wilde zwanger worden, maar stond samen met haar partner Scarlet voor een groot dilemma; “Moet ik stoppen met het slikken van antidepressiva als ik zwanger ben? Of kan ik deze beter (in misschien lagere dosering) blijven slikken om een terugval te voorkomen?” Ze wist niet goed wat de gevolgen zouden zijn, tijdens de zwangerschap maar ook daarna. Joyce besloot te stoppen, maar besefte zich dat wel dat “iedere situatie natuurlijk anders is, net zoals de ernst van de depressie”. Lees haar hele verhaal via deze link.

antidepressiva en zwangerschap

30 maart 2018

Marscha gebruikte antidepressiva voordat ze zwanger werd. Zij beviel van een gezonde zoon. In de periode kort na de bevalling ging het echter helemaal de verkeerde kant op.  “Ik durfde er niets over te zeggen want ik deed mijn masker wel weer op, ik behoorde toch een dolgelukkige moeder op een roze wolk te zijn.” Lees het stoere en open verhaal van Marscha via deze link.

6 april 2018

Ashley slikte antidepressiva voor angstklachten. Dit ging prima, totdat ze zwanger werd. Ze ging twijfelen; kan ik mijn medicatie blijven slikken? Of is dat gevaarlijk voor het kindje? Ze koos om de antidepressiva door te slikken en is nog altijd blij met haar beslissing. Haar belangrijkste boodschap: “It’s OK to Need Help”. Lees Ashley’s (Engelstalige) verhaal via deze link.

antidepressants and pregnancy

13 april 2018

Melisma Cox werd al vroeg gediagnosticeerd met een zware depressie en een schizo-affectieve stoornis. Zij slikte hier medicijnen voor, maar toen wilde ze graag zwanger worden. Ze stopte met de medicijnen voordat zij zwanger werd en kreeg een terugval. Toen ze zwanger werd, besloot ze samen met haar psychiater om de medicatie door te slikken tijdens de zwangerschap. Melisma schrijft open over haar ervaringen om stigma en taboe te doorbreken. “What scares me most about my mental health condition is the fear of not being in control.” Lees haar hele verhaal hier.

20 april 2018

Kim is moeder van Julian, 9 maanden oud. Na haar bevalling voelde ze dat er iets niet klopte. “Ik had verwacht dat ik gelukkig en blij zou zijn, maar dat was niet zo. Ik voelde eigenlijk niets. Als ik naar Julian keek dacht ik wel: wat een lief mannetje, maar van binnen voelde ik het niet. Het was een beetje alsof ik aan de buitenkant moest laten zien hoe een kersverse moeder zich moest voelen. Maar vanbinnen was er niets. Geen gevoel van blijdschap, trots of liefde.” Lees het open en stoere verhaal van Kim over haar postnatale depressie via deze link.

Ervaringsverhaal: Postnatale depressie

 

 

 

 

 

 

 

 

Meld je meteen aan voor de nieuwsbrief!