Hier staan alle links naar de artikelen van WetenschapsWoensdag zoals genoemd op onze Facebookpagina.

 

 

Wetenschapswoensdag

15 november 2017

De allereerste WetenschapsWoensdag! Dit (Engelstalige) artikel gaat over de mogelijke voordelen en risico’s van het slikken van antidepressiva tijdens de de zwangerschap. Het behandelen van psychiatrische klachten met antidepressiva tijdens de zwangerschap lijkt een verband te hebben met een lagere kans op vroeggeboorte. De kans op neonatale problemen lijkt echter groter te worden. Klik hier voor het artikel.

22 november 2017

Deze WetenschapsWoensdag is het de beurt aan een Engelstalig artikel waarin een onderzoek wordt beschreven waaruit blijkt dat antidepressiva tijdens de vroege zwangerschap niet zorgen voor een verhoogd risico op autisme en ADHD in kinderen. Wanneer dit wel het geval was, kwam dit o.a. door genetische aanleg. Lees het hele artikel hier.

29 november 2017

Het is opnieuw WetenschapsWoensdag en daarom hierbij een nieuw (Engelstalig) wetenschappelijk artikel! Het artikel van deze week beschrijft een onderzoek dat aantoont dat de baby in de buik niet alleen de hartslag van de moeder hoort, maar ook via chemische signalen meekrijgt hoe het met de mentale gesteldheid van de moeder staat. Lees het hele artikel hier.

6 december 2017

Het is weer woensdag en dus tijd voor wetenschap! Dit keer hebben we gekozen voor een Nederlandstalig artikel van Huisarts & Wetenschap over terugvalpreventie bij depressie. De meeste mensen zijn nog altijd aangewezen op de onderhoudsbehandeling met antidepressiva om nieuwe depressies te voorkomen. Psychologische behandelingen zijn echter ook een optie en kunnen soms zelfs beter werken (dit is wat ook onderzocht wordt binnen de Stop or Go studie)! Onze eigen Claudi Bockting heeft meegeschreven aan dit artikel (lees dit hier).

13 december 2017

Het is woensdag en dus is het tijd voor een nieuw wetenschappelijk artikel voor WetenschapsWoensdag! In dit artikel lezen we dat mannen die gestresst zijn of in slechte gezondheid verkeren tijdens de zwangerschap last kunnen hebben van depressieve symptomen. Lees het hele artikel hier.

20 december 2017

Volgens dit artikel kan luisteren naar kalme en rustige muziek tijdens de zwangerschap voor minder stress zorgen bij de moeder. Hoe denken jullie hierover? Het hele artikel kun je hier lezen.

27 december 2017

Dit artikel is geschreven door Mijke van den Berg; zwangerschapspsychiater en hoofdonderzoeker van onze studie! Het gaat over ‘psychiatrie rondom geboorte en bevalling’. Er wordt antwoord gegeven op veelgestelde vragen over deze onderwerpen, waaronder kraamtranen, depressie en angst. Lees het hele artikel hier.

3 januari 2018

Dit keer een artikel dat laat zien dat beweging en sport positieve effecten kunnen hebben op het psychologische welzijn van zwangere vrouwen. Lees het hele artikel hier.

10 januari 2018

Dit artikel is geschreven door onze collega Babette van de Bright Up studie! Zij vertelt over lichttherapie bij de behandeling van depressie tijdens de zwangerschap. Je kunt het hele artikel hier lezen.

17 januari 2018

“Yoga helpt bij depressie symptomen tijdens de zwangerschap”. In deze WetenschapsWoensdag een onderzoek dat laat zien dat yoga stress kan verminderen tijdens de zwangerschap, waardoor depressieve symptomen kunnen afnemen. Lees het hele artikel hier.

24 januari 2018

Mindfulness is een soort aandachtstraining waarbij het in het hier-en-nu zijn heel belangrijk is. Je bent dus niet bezig met het verleden of zorgen over de toekomst. Voor deze WetenschapsWoensdag hebben we gekozen voor een artikel over mindfulness en zwangerschap. Het artikel stelt dat er minder kans is op een depressieve terugval tijdens de zwangerschap wanneer er mindfulness technieken (zoals meditatie en ademhalingsoefeningen) gebruikt worden. Lees het hele artikel hier.

31 januari 2018

Het brein van een zwangere vrouw krimpt tijdens de zwangerschap en deze verandering is blijvend. Voor deze WetenschapsWoensdag een artikel uit de Volkskrant waarin verteld wordt dat verschillende hersendelen zich onder invloed van hormonen klaarmaken voor het moederschap. Deze gebieden spelen een rol bij het herkennen van gedachten en emoties van anderen. Lees het hele artikel hier.

7 februari 2018

“Dat je beter niet kunt roken of drinken tijdens je zwangerschap, weet eigenlijk iedereen wel. Minder bekend is de invloed van stress op jezelf en op je ongeboren kindje. Toch is stress ook een van de dingen waaraan je je ongeboren kindje toch het liefst zo min mogelijk bloot stelt. Wat is stress eigenlijk precies? Hoe ontstaat het? En nog belangrijker: hoe ga je er mee om?” Lees het hier.

14 februari 2018

 Vandaag is het Valentijnsdag  Op deze dag vol liefde posten wij natuurlijk ook een wetenschappelijk artikel dat hieraan gerelateerd is! Het artikel van deze week stelt namelijk dat de liefde van de vader even belangrijk is voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid het kind als de liefde van de moeder. Lees het hele (Engelstalige) artikel hier.

21 februari 2018

Wetenschappelijke artikelen over zwangerschap (en andere onderwerpen) zijn natuurlijk interessant. Maar soms is het heel leuk om alle feiten over zwangerschap op een rijtje te zetten! Wist je bijvoorbeeld dat jouw voeten na een zwangerschap mogelijk nooit meer hetzelfde zullen zijn? En heb je ooit van het Couvadesyndroom bij partners gehoord? Lees dan verder via deze link.

28 februari 2018

Iedereen heeft het waarschijnlijk weleens gehoord: zwangere vrouwen kunnen de kattenbak maar beter niet verschonen tijdens de zwangerschap. Maar waarom eigenlijk niet? Kom er hier achter.

7 maart 2018

Wist je dat 64% van de zwangere vrouwen last heeft van slapeloosheid (ook wel insomnia genoemd) tijdens het derde trimester? Dit zijn dus de laatste 3 maanden van de zwangerschap. Dit artikel wijst meerdere oorzaken hiervoor aan, waaronder obesitas.

14 maart 2018

Nieuw Canadees onderzoek suggereert dat de bloeddruk van de moeder 26 weken voor de verwekking van het kind kan voorspellen of ze een jongetje of een meisje zal krijgen. Hoe hoger de hoogst gemeten bloeddruk (de bovendruk of systolische bloeddruk), hoe meer kans op een jongetje, stelt dit onderzoek. Lees het hele (Engelstalige) artikel hier.

21 maart 2018

Onderzoek toont aan dat vrouwen die bevallen in de winter of in de lente minder kans hebben op het ontwikkelen van een postpartum depressie (ook wel een postnatale depressie genoemd). Dit is in vergelijking tot vrouwen die in de herfst of in de zomer bevallen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder meer dan 20.000 vrouwen. Lees het hele onderzoek hier.

28 maart 2018

Zwangere vrouwen die extreem bang zijn voor de bevalling lopen een hoger risico op het ontwikkelen van een postpartum (postnatale) depressie. Dit blijkt uit een Finse studie waaraan meer dan 500.000 vrouwen meededen. Mocht je heel bang zijn voor de bevalling, dan is het dus goed om dit tijdens de zwangerschap al aan te geven bij een zorgprofessional. Er kan dan samen met jou gekeken worden wat de beste opties zijn, om het risico hierop zo klein mogelijk te maken. Lees het volledige artikel hier.

4 april 2018

Voor deze WetenschapsWoensdag hebben wij gekozen voor een Nederlandstalig wetenschappelijk artikel. Hierin wordt o.a. verteld over:

  1. hoe vaak een depressie tijdens de zwangerschap voorkomt (10%)
  2. dat er geen verschil is in hoe vaak een depressie tijdens en buiten de zwangerschap voorkomt
  3. dat de medicatie bij iedere vrouw apart bekeken moet worden

Lees het hele artikel van de onderzoekers Knoppert-van der Klein, van Vliet, Köllng, & Sleeboom-van Raaij via deze link.

 

11 april 2018

Roken tijdens de zwangerschap: een absolute no-go? Toch blijkt dat 22% van de Amerikaanse zwangere vrouwen weleens rookt en dat 10% van hen nicotine-afhankelijk is. Ook blijkt er een verband te zijn tussen roken tijdens de zwangerschap en mentale klachten, waaronder depressie. Lees het hele artikel over deze studie hier.

18 april 2018

Eerder onderzoek leek aan te tonen dat er een link zou zijn tussen het opgroeien met een kat in huis en het hebben van mentale problematiek. Dit onderzoek laat zien dat er echter geen verband is tussen deze factoren. Het eerdere onderzoek blijkt o.a. geen rekening te hebben gehouden met sociaal-economische status (laag inkomen en/of lager opleidingsniveau). Je dus met een gerust hart kinderen en katten samen in één huis laten leven! Lees het artikel over het onderzoek hier.

Afbeeldingsresultaat voor kat

 

 

Meld je meteen aan voor de nieuwsbrief!